Mindset training

 

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk en zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg kan deze passie voor leren verdwijnen en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt. Dat kan op school zijn, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld op pianoles of turnen. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden het beste uit zichzelf t haken, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Deze kinderen worden dan vaak belemmerd door een 'vaste mindset'. 

De term mindset staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

 

Carol Dweck stelt dat een vaste mindset een belemmering kan zijn in de ontwikkeling van het leren. Terwijl kinderen met een groei mindset geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen.

Omdat kinderen met een vaste mindset het gevoel hebben dat hun kwaliteiten onveranderlijk zijn, vinden ze het belangrijk dat ze vaak kunnen laten zien dat ze over een behoorlijk portie aangeboren talent beschikken. Dit verlangen om goed of slim over te komen heeft echter een keerzijde. kinderen met vaste mindset voelen zich slim als ze iets snel en perfect doen.Ze doen daarom liever geen dingen die lastig zijn. Wanneer je een uitdaging aan gaat, is de kans dat je fouten maakt namelijk erg groot. En kinderen met een vaste mindset vinden fouten maken vreselijk: als je slim bent wanneer alles snel en goed gaat, ben je vanzelfsprekend dom waneer je fouten maakt!

Als je er vanuit gaat dat je altijd beter kunt worden, vind je uitdagingen geweldig.

Kinderen met een groeimindset genieten van moeilijk werk, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Fouten maken hoort er voor veel van deze kinderen gewoon bij: je kunt er iets van leren en jezelf verbeteren.Kinderen met een groeimindset zullen niet opgeven wanneer het even tegenzit of wanneer iets veel moeite kost. Ze accepteren het leerproces dat hoort bij groeien. Ze weten dat ze hard moeten werken om verder te komen en leveren die inspanning graag. En ontwikkelen daarmee een passie voor leren.

Gelukkig kun je een kind helpen bij het ontwikkelen van een groeimindset. Bedenk wel dat een de overgang van een vaste mindset naar een groeimindset niet eenvoudig is. Alles wat het kind eerder het liefst vermeed, zoals uitdagingen aangaan, fouten maken en inspanningen leveren, moet het nu ineens omarmen. Dat is best spannend en een kind kan jou hulp er goed bij gebruiken.

 

De Growie en Fixie training

 

De training bestaat uit 7 lessen van circa 45 minuten en is geschikt voor basisschoolkinderen vanaf ongeveer 7 tot 12 jaar. De training is gebaseerd op het werkboek Mindset van het talentenlab.

Stap voor stap maakt het kind kennis met de Mindsettheorie van Carol Dweck. Via de verhalen van Fixie en Growie leert hij of zij wat het verschil is tussen de vaste mindset en de groeimindset. Hierbij komen alle relevante thema’s aan bod, zoals de wijze waarop je denkt over je intelligentie en kwaliteiten, je comfortzone, het aangaan van uitdagingen, het leren van fouten, doorzettingsvermogen en meer. Door middel van afwisselende en creatieve opdrachten leert het kind hoe hij of zij kan leren denken zoals Growie en hoe hij of zij dit kan inzetten bij het werken aan zijn of haar eigen doelen.

Daarnaast is het van belang dat ook ouders en leerkrachten van het kind op de hoogte zijn van het programma. Hiervoor wordt vaak nog een aparte ouderbijeenkomst georganiseerd.

 

bron: www.hettalentenlab.nl